Bachte-Maria-Leerne

februari, 2016 t/m maart, 2016
Museale objecten

Tijdens de winter van 2015-2016 werkte het team van DL&H op een toekomstige verkaveling in Bachte-Maria-Leerne. De archeologen vonden een klein grafveldje uit de metaaltijden, enkele boerenerven uit de ijzertijd en Gallo-Romeinse bewoning. Uit verschillende periodes werden interessante en mooie vondsten gedaan, ontdek ze hier in 3D.

Object: 
Gallo-Romeinse kruikamfoor
Methode: 
3D-scan

Deze kruikamfoor uit de Romeinse periode werd in een waterput aangetroffen. De verschillende scherven vormen samen een bijna volledige pot.

Object: 
Gallo-Romeinse kruikamfoor
Methode: 
3D-scan

Deze vondst werd samen met de andere kruikamfoor in een Gallo-Romeinse waterput aangetroffen. Deze amfoor is wat groter.

Object: 
Maalsteen
Methode: 
3D-scan

Dit groot fragment van een maalsteen in natuursteen werd ook aangetroffen in de Gallo-Romeinse boerderij. De groeven dienden om het graan te malen, centraal zit een doorboring voor de as en om het graan in te brengen, en langs de zijkant zit een aanhechtingspunt om de steen te kunnen ronddraaien...

Object: 
Klein potje uit de IJzertijd
Methode: 
3D-scan

Dit potje is vervaardigd in handgemaakt aardewerk van lokale oorsprong en stamt uit de ijzertijd, zo'n 2500 tot 2000 jaar oud.